4 pronarët e mëdhenjë të televizioneve lidhje të forta me politikën. A është ky kontoll i medias?

4 pronarët e mëdhenjë të televizioneve lidhje të forta me politikën. A është ky kontoll i medias?

“Një treg mediatik i deformuar, në duar të disa familjeve, ku pluralizmi po asfiksohet, ku nuk ka rregulla mbrojtëse per gazetaret që për të ruajtur vendin e punës përdorin autocensurën.” Ky është një nga përfundimet në të cilat ka arritur studimi investigativ i BIRN.


Loading...

Në studimin me tematikë, “Monitorim i Pronësisë së Medias – Shqipëri”, i kryer brenda 3 muajve të fundit nga Rrjetet Ballkanike të Raportimit Investigativ në Shqipëri (BIRN Shqipëri) dhe Reporterët pa Kufij, ka zbuluar 4 familjet që kontrollojnë median në Shqipëri, dhe që rezulton të kenë lidhje të forta politike.

Në studimin e MOM, thuhet:

“Llogaritja e pjesëve të tregut për televizionet dhe gazetat ofrojnë edhe më shumë prova për përqendrimin e tregut. Sipas llogaritjeve të MOM bazuar në raportet financiare të vitit 2016, katër pronarët e mëdhenj të televizioneve pa pagesë zotërojnë bashkërisht 89.6% të tregut, gjë që konsiderohet e lartë.

Ndërsa nëse në llogaritje përfshijmë edhe të ardhurat nga rrjetet dixhitale “DigitAlb” dhe “Tring”, si dhe transmetuesin publik RTSH, pjesa e katër pronarëve të mëdhenj rritet në 93%. Të katër pronarët më të mëdhenj në tregun komercial të transmetimeve pa pagesë janë Familja Hoxha me “Top Media”, Familja Frangaj me “Klan TV”, Familja Dulaku me “Media Vizion” dhe Irfan Hysenbelliu me News 24.”

Më tej në studim thuhet se dy familjet Hoxha dhe Frangaj, kontrollojnë bashkërisht 71.7% të tregut.

“Më vete dy pronarët e mëdhenj në tregun e transmetimeve falas, Hoxha dhe Frangaj kontrollojnë bashkërisht 71.7% të tregut. Ndërsa nëse marrim tregun total bashkë me rrjetet e transmetimeve dixhitale dhe transmetuesin publik, familja Hoxha kontrollon e vetme 55% të tregut.

Të ardhurat e tre pronarëve të mëdhenj (Familja Hoxha, Familja Frangaj dhe Familja Dulaku) në tregun e transmetimeve pa pagesë, ku të ardhurat janë nga reklamat, marrin më shumë se gjysmën e të ardhurave totale nga reklamat të cilat vlerësohen për vitin 2017 në 38.5 milionë euro.”, – thuhet në studim, ndërsa theksohet se, “Aktualisht, Familja Hoxha kontrollon tre nga gjashtë licencat televizive kombëtare në Shqipëri, përmes kompanive “DigitAlb”, “ADTN” dhe “Top Channel”.”

Loading...

Loading...