Rama shpallet “beu” i tokave, bllokon regjistrimin e pronave në bregdet. Penalizohen dhe familjet që i fituan me gjyq. Oligarkët në radhën e koncesioneve për 99 vjet

Rama shpallet “beu” i tokave, bllokon regjistrimin e pronave në bregdet. Penalizohen dhe familjet që i fituan me gjyq. Oligarkët në radhën e koncesioneve për 99 vjet

Kryeministri Edi Rama ka vendosur të shpallet “beu” më i ri shqiptar dhe të bëhet pronar i padeklaruar tokash në të gjithë vijën bregdetare.


Loading...

Duke marrë në administrim të gjitha pronat që janë në tërë vijën bregdetare dhe që kanë akses turistik, praktikisht kryeministri ka të drejtën të bëjë ç’të dojë me këto toka.

Madje Rama dhe mund t’i japë me koncesion, sikur flitet nën zë.

Ndërkohë që oligarkët tashmë janë vënë në radhë për të marrë këto prona për 99 vite. Duke mos u dhënë të drejtë as atyre familjeve të cilat kanë fituar me gjyq të drejtën e pronësisë, apo janë në listën për kompensim fizik.

Kryeministri ka treguar më se njëherë se nuk kursehet në “dorovitjen” e tij ndaj këtyre njerëzve që kanë para. Aq më tepër që tashmë vendi do dhe një vit ku të futet në fushatën elektorale. Fushatë e cila nuk dihet se çfarë i rezervon një qeverisjeje të konsumuar nga pushteti qëndror dhe vendor për disa mandate me radhë.

Rama ka frikë se nuk do të ketë më drejtimin e bashkive në të gjithë vijën brengdetare, ndaj ka shpejtuar me këtë vendim të Këshillit të Ministrave.

Më konkretisht, Qeveria ka vendosur të pezullojë përkohësisht çdo procedurë kalimi në pronësi të përfituesve të tokës bujqësore të ish ndërmarrjeve shtetërore.

Njëherësh ka pezulluar dhe procesin e regjistrimit të akteve të marrjes së tokës në pronësi, në zonat ku janë planifikuar investimet strategjike.

Vendimi i 23 shkurtit të këtij viti dhe i publikuar në faqen e Këshillit të Ministrave, e menjëherë edhe në Fletoren Zyrtare për të marrë fuqi ligjore, parashikon pezullimin e çdo procedure, pavarësisht statusit të saj.

Nga vendimi preken 12 bashki të cilat kanë në administrim vijën bregdetare të vendit. Zona bregdetare e planifikuar tashmë është përfshirë në procesin e verifikimit nga një Task-Forcë e posaçme që do të bëjë inventarizimin e pasurive që mund të bëhen pjesë e planit për tërheqjen e investimeve strategjike.

Të gjithë pronat shtetërore të shtrira në një brez prej 1.5 kilometra distancë nga bregdeti do të vendosen në një regjistër të veçantë.

Bashkitë ku do të ndërpritet procesi janë bashkitë Shkodër, Lezhë, Kurbin, Durrës, Kavajë, Rrogozhinë, Divjakë, Fier, Vlorë, Himarë, Sarandë dhe Konispol.

Dhe këto investime strategjike, që ka gati pesë vite që nuk kanë ardhur me këtë qeverisje si dhe tetë vite me qeverisjen e Berishës, zor se mund të vijnë dhe këtej e tutje.

Në këtë mënyrë pronat e qytetarëve shqiptarë do të përdoren si thela për të “joshur” oligarkët shqiptarë dhe të huaj, me pasuri të dyshimtë që të marrin për 99 vite prona në bregdet me koncesion.

Këto prona janë në pjesën më të mirë të vendit, në pjesën turistike, dhe pritet të shkaktojnë shumë përplasje mes pronarëve dhe oligarkëve.

Ndërsa Rama tallet me qytetarët shqiptarë, duke treguar qartë se për interes të kujt punon. Ndërkohë që një vendim i vitit 2014 sanksiononte mënyrën se si do të kthehej tek familjet toka bujqësore e ish-ndërmarrjeve bujqësore.

Ky vendim, i dalë nga qeveria “Rama 1” përcaktonte kushtet që duhet të përmbusheshin, kush mund të përfitonte dhe si jepej akti i marrjes së tokës në pronësi.

Por katër vjet më pas qeveria duket se ka plane të tjera për këto toka që ende nuk kanë kaluar në pronësi të familjeve. Prioritet do t’ju jepet investitorëve strategjikë. Oligarkëve me një fjalë./Pamfleti.com

 

 

Loading...

Loading...