SHKENCE/ 15 Materiale çudibërës që nuk e dinit se ekzistonin!

Shkencëtarët janë si magjistarët e ditëve të sotme që dalin nga laboratorët e tyre me marifetet që me sa duket i përçmojnë të gjitha ligjet e fizikës. Substancat “E zgjuara” mund të ndryshojnë formën e tyre sipas ndikimit të kushteve të jashtme, duke ndryshuar nga një gjendje e gaztë në një metal të fortë ose edhe duke ngrirë në një temperaturë të lartë.
Morëm 14 materiale te mrekullueshem që provojnë pa dyshim se e ardhmja është tashmë këtu, me një shpërblim vërtet të habitshëm në fund të artikullit.


Loading...

14. Materialet hidrofobike Këto janë mbulesa të posaçme që mbrojnë nga uji, lëngje të ndryshme dhe papastërtitë.
13. Gazi ne te cilen objektet e ngurta fluturojnë sikur të ishte uji Hexafluoride, ose SF6 gaz, është pesë herë më i rëndë se ajri. Hexafluoride ka një gje tjetër të habitshme: zvogëlon tonin e zërit tuaj.

 

12. Metali që shkrihet në duart tuaja Në ujë të nxehtë, materialet e bëra nga galiumi shkrihen para syve tuaj.
11. Pluhur shpërthyese Triiodidi i Nitrogjenit dhe argjendi i papërpunuar kanë ende për të gjetur një aplikim në proceset industriale. Është shumë e rrezikshme që edhe të transportohen këto substanca sepse ato shpërthejnë kur goditen, duke u kthyer në retë me tym me ngjyra të ndezura.
10. Metali me një kujtesë Objektet e bëra nga nitinol – një titan dhe aliazh nikel – janë në gjendje të “kujtojnë” formën e tyre origjinale, duke u kthyer tek ajo kur nxehet.
9. Dru i programueshëm Kush do të kishte menduar se në mesin e materialeve “te zgjuara” ju do të mund të gjeni … dru! Specialistët nga Instituti i Teknologjisë se Massachusetts, me ndihmën e printimit 4D (po, tashmë ekziston!), kanë krijuar laminat prej druri që marrin një formë të caktuar kur laget në ujë.
8. Akull i nxehtë Kjo substancë quhet acetat sodiumi dhe kthehet nga një lëng në kristale kur ndikimi më i vogël është ushtruar mbi të. Nga ana e jashtme, nuk mund të dallohet nga akulli i zakonshëm i ujit – madje prodhon modele sipërfaqësore të ngjashme.
7. Hidrogjel Ky material ka aplikime mjekësore. Madhësia e tij ndryshon sipas temperaturës.
6. Materiale te vetë-riparimit Këto substanca të mrekullueshme që janë të pamundura për të dëmtuar tashmë përdoren për të bërë mbulesa smartphone, materiale ndërtimi dhe për qëllime mjekësore.
5. Materiali super i fortë që është 7.5 herë më i lehtë sesa ajri Airgel është një material inovativ i zhvilluar mbi bazën e grafenit dhe posedon disa veçori unike: është e vështirë, transparente, rezistent ndaj zjarrit dhe ruan ngrohtësinë jashtëzakonisht mirë.
4. Metali më aktiv në Tokë Ceziumi është ndër metalet më aktive në Tokë – vetëm francium është më shumë, por është gjithashtu radioaktive, që nuk është ceziumi. Cezioni ka një pikë të shkrirjes shumë të ulët prej 29 ° C (84 ° F), dhe shkrihet edhe kur mbani një shishe te vogel me të në duart tuaja.
3. Stuko magnetike Stuko magnetike përmban mikro magnet me madhësi të vogël që marrin ngarkesa kur ndodhen rreth një magneti.
2. Grafeni Në terma të thjeshtë, grafeni është një shtresë e hollë e karbonit të pastër që ka potencialin për të ndryshuar inxhinierinë elektronike siç e njohim. Grafeni kryen energji elektrike më mirë se bakri.
1.Plutonium Plutoniumi është ndër substancat më të rrezikshme në të gjithë botën. Është kaq radioaktive që edhe afrimi i tij pa mbrojtje mund të jetë i rrezikshëm, nëse jo vdekjeprurëse.
Shtese: Merkuri Merkuri përdoret gjerësisht në mjekësi dhe kimi në mbarë botën.

 

Loading...

Loading...