“Zyrtarë të lartë pastrojnë paratë jashtë vendit”, autoritetet shqiptare nisin dhjetra ekspertë në BE: Nis vala e arrestimeve

“Zyrtarë të lartë pastrojnë paratë jashtë vendit”, autoritetet shqiptare nisin dhjetra ekspertë në BE: Nis vala e arrestimeve

Autoritetet shqiptare janë vënë në kërkim të parave të fshehura jashtë vendit nga bandat kriminale, nga zyrtarët e lartë, nga politikanët, apo dhe nga gjyqtarët me prokurorët. Gazeta ka mësuar se Drejtoria e Pastrimit të Parave është duke u përgatitur për një goditje mjaft të fuqishme në javët në vijim, pasi për të parën herë do të zbardhë prova mbi pastrimin e parave jashtë vendit. Operacioni “Forca e Ligjit”, në bashkëpunim me ekspertët ndërkombëtarë janë duke kryer një sërë hetimesh për mjaft individë dhe në kuadër të operacioneve që pritet të zhvillohen, Drejtoria e Pastrimit të Parave bashkë me përfaqësues nga autoritete të tjera shtetërore, kanë nisur një mision në disa vende të BE, për të marrë informacione mbi llogari bankare të dyshimta apo pasuri të lartë të investuara nga shtetas shqiptarë. Një burim i tha gazetës se ka pasur takime intensive në Gjermani, ku autoritetet vendase kanë dhënë të gjitha informacionet që kanë për shqiptarët që pastrojnë aty para, ndërsa takime të tilla do të ketë dhe në shumë shtete të BE. Pasi të mbyllen takimet aty, pritet që të ketë vizita dhe në disa shtete jashtë kontinentit europian, ku ka pasur indicie për transferta të mëdha parash. Bëhet fjalë për shtete si Meksika, disa shtete të Afrikës, në Karaibe, etj. Në bazë të të dhënave që publikohen nga raportet ndërkombëtare, shqiptarët e kanë zgjeruar rrjetin e fshehjes apo pastrimit të parave, duke synuar Amerikën Latine dhe Afrikën. Pak ditë më parë gazeta deklaroi se Londra ka dhënë shumë informacione mbi një sërë llogarish bankare, ndërsa të njëjtën gjë ka bërë dhe Berlini. Pasi të zbulohen të gjitha paratë e dyshimta në të gjitha botën, Drejtoria e Pastrimit të Parave, në bashkëpunim me prokurorinë dhe njësinë “Forca e Ligjit”, do të nisin një valë të gjerë arrestimesh. Sipas informacioneve, në rrjetë do të bien shumë zyrtarë të lartë, pasi ka mjaftueshëm të dhëna që ata kanë fshehur para apo kanë nxjerrë para jashtë. Po ashtu drejt hetimeve do të shkojnë shumë gjyqtarë dhe prokurorë, kjo dhe në kuadër të vetingut. Për shumë prej tyre të dhënat janë grumbulluar nga Drejtoria e Pastrimit të Parave dhe i janë vënë në dispozicion vetingut. Sapo të dalin të dhënat e para, atëherë do nisin dhe kallëzimet.


Loading...

Destinacionet e pastrimit të parave

Pushtetarët shqiptarë dhe bosët e krimit kanë filluar të gjejnë destinacione të tjera për fshehjen e parave të korrupsionit dhe trafiqeve. Teksa deri pak kohë më parë destinacione kryesore ishin Qipro, Zvicra apo Malta, tani sytë janë hedhur drejt kontinenteve të tjera, ku ndër më të preferuarit është kontinenti amerikan, sidomos Amerika e Jugut. FATF (Task Forca e Veprimit Financiar) ka filluar të publikojë raportet vjetore për qindra shtete dhe në shumë prej tyre përmendet Shqipëria. Sipas raporteve gjatë vitit 2017, janë 6 shtete që kanë lidhur marrëveshje bashkëpunimi me vendin tonë, për shkak të rasteve që janë hasur të fshehjes së parave dhe pastrimit të tyre. Në bazë të të dhënave të FATF rezulton se pak kohë më parë është arritur një marrëveshje bashkëpunimi më Panamanë, i cili shihet si një ndër vendet kryesore në botë të pastrimit të parave. Po ashtu një tjetër marrëveshje është arritur me ishullin Barbados në Karaibe. Duket se deri aty është arritur të dërgohen para nga shqiptarët. Po ashtu ka dhe shtete të tjera si Meksika, Andora, Irlanda dhe Sllovenia. Në bazë të të dhënave të publikuara nga FATF, Drejtoria e Pastrimit të Parave në Shqipëri ka lidhur marrëveshje bashkëpunimi me këto shtete, me qëllim zbulimin e rasteve të caktuara, pasi janë identifikuar transferta të dyshimta nga shtetas shqiptarë.

/Burimi: Agjensia e Lajmeve Sot News/

 

Loading...

Loading...